Mire való a kaució, és mire nyújt fedezetet?

A kauciót, más néven a letétet az autó átvételekor kell kifizetnie, és sérülés-, valamint hiánymentesen visszahozott jármű esetén a jármű visszaadásakor kaphatja vissza. Mindenképpen kérjen róla átvételi elismervényt! A kaució mértéke 200-300 ezer Ft, ami elsőre nagy összegnek tűnik, de cserébe a  bérbeadó egy 10-12 milliós lakóautót bocsájt az Ön rendelkezésére.

A kaució bármilyen, a bérbeadónak okozott kár fedezetéül szolgál. Ilyen lehet például a Casco biztosítás önrésze, amit a bérlő hibájából az autóban keletkezett kár megjavítására kell kifizetni. Vagy a kisebb sérülések, melyek javítási költsége nem éri el a biztosítás minimális önrészének mértékét. Amennyiben Ön tönkreteszi vagy elveszíti az autó valamely tartozékát, felszerelési cikkét vagy a belső berendezésben okoz kárt, a kártérítés összegét is a kaucióból fogja levonni a bérbeadó. Az utólagos levonás mértéke, a kár megállapítása számos vitára ad okot, ezért amit lehet, célszerű előre tisztázni.

Soha ne vegyen át lakóautót részletes leltárlista és az autó sérüléseit rögzítő átvételi jegyzőkönyv nélkül, amit mindkét félnek alá kell írnia! Egy beárazott leltárlistából pontosan megtudhatja, hogy mekkora levonás jár azért, ha például elveszíti a kocsiemelőt vagy a szerszámkészletet.

Természetesen lehetnek előre nem beárazható sérülések is. Számítson rá, hogyha a kár értéke azonnal nem állapítható meg, például a javító cégtől árajánlatot kell kérni, vagy a kárfelvételi eljárást le kell folytatni, akkor a bérbeadó a kauciót részben vagy teljes egészében visszatarthatja addig, amíg a pontos elszámolás el nem végezhető.

Vissza

© 2018 VIP Lakóautó. All Rights Reserved. Designed By Krisz